27 Aug

5 RREGULLAT PËR NJË NDRICIM TË MIRË

Ju ka ndodhur të futeni në një dhomë dhe të ndjeheni menjëherë të çlodhur? Ose të futeni në një hapësirë dhe t’ju kapë një ndjenjë e pashpjegueshme ankthi? Siaps ekspertëve, kjo ndodh ndoshta për shkak të ndiriçimit.

Gabimi që shumica bëjnë gjatë instalimit të ndriçimit. Ndriçimi konsiderohet i fundit në dizenjim. Shumica e njerëzve mendojnë se ndriçimi vendoset pasi kane vendosur se cfarë të ndriçojnë. Në fakt është e kundërta; Duhet të dizenjoni dhomën duke pasur ndriçimin në mëndje. Nëse e mendon ndriçimin si të fundit, e demtuar tashmë mundësinë e të pasurit të drejtë. Ai duhet të jetë pjesë përbërëse e dhomës, sepse ndriçimi është një pjesë integrale e pamjes së dhomës.

Këto janë 5 rregullat për një dizajn me ndriçim të mirë:

 

      1. Përhapni ndricimin përreth.

Përdorimi i shumë ndriçuesve të ndrtishëm shkakton zbehje, pasi bën që zonat përreth të jenë të errëta. Për të bërë një hapësirë ​​të rehatshme dhe të ndriçuar, është e rëndësishme që të vendosni ndriçuesit në disa zona kyçe rreth një dhome për të eliminuar qoshet e errëta, për të nxjerrë në pah fushat e fokusuara dhe për të parandaluar nevojën për një “far” në një cep, për të siguruar ndriçim të mjaftueshëm për një hapësirë ​​ose në një mur.

 

      2. Personalizoni dhe kontrolloni ndriçimin tuaj

Çelsat, kronometrat, detektorët lëvizës dhe kontrollet e tjera mund të përmirësojë ndriçimin jo vetëm duke siguruar opsionet e ndriçimit, por edhe duke ofruar më shumë rehati, lehtësi në përdorim dhe automatizimin e këtyre opsioneve. Ndonjëherë njerëzit pranojnë kushte të thjeshta ndriçimi thjesht sepse kontrollet nuk ishin të lehta për t’u përdorur ose të siguronin efekt të gabuar. Tashmë me Eglo Connect çdo gjë është më e thjeshtë.

 

      3. Blini ndriçues cilësore

Poçat e lirë janë thjesht të lirë. Ata ofrojnë një cilësi të dobët drite përtej asaj se sa janë të ndritshme. Matjet e temperaturës CRI dhe Kelvin janë cilësi të rëndësishme për t’u marrë në konsideratë. CRI-Indeksi i Ngjyrosjes së Ngjyrave-ju tregon se sa me saktësi do të shfaqen ngjyrat e ndryshme nën këtë burim drite. Blej LED dhe poçat CFL që kanë një vlerësim CRI prej 80 ose më lart, meqë çdo gjë më e ulët do të ndriçojë sendet shumëngjyrëshe me një pamje të larë nga krahasimi. Llambat halogjene dhe llambat inkandeshente ofrojnë një CRI natyrisht të lartë.

Temperatura Kelvin është dallimi midis paraqitjes së verdhë të dritës “të ngrohtë” dhe pamjes së bardhë ose blu të burimeve të lehta “cool”. Dritë qetësuese e verdhë e mirë për hapësira banimi është 2,700-3,000, një dritë më energjike e bardhë e destinuar për zonat e punës është 3,500-4,000, dhe drita e bardhë e “dritës” të ndritshme për zona të precizuara, siç janë spitalet apo dhomat e studimit laboratorik, është 5,000 dhe më lart.

 

      4. Përdorni burime të ndryshme ndriçimi

Dizajni më i mirë i ndriçimit përfshin “shtresa” të shumëfishta të burimeve të dritës që mund të përdoren së bashku ose veç e veç për të krijuar skena të ndryshme, kështu që një hapësirë mund të sigurojë dritë të mjaftueshme për përdorime të shumta në të njëjtën dhomë.

 

      5. Fokusoni ndriçimin në atë çka është e rëndesishme

Çelësi për një ndriçim të mirë nuk është se sa e ndritshme është hapësira, por sa kontrast ka midis gjërave që dëshironi të shikoni dhe të gjitha gjërave të tjera në dhomë. Në një sallë të errët teatri ju shihni vetëm numrat e sediljeve dhe daljet me ndriçim shumë të ulët. Në një dhomë ndenjeje mund të dëshironi të shihni artin në mur, librat në dorën tuaj dhe objektet në raftet tuaja. Në një kuzhinë, është e rëndësishme që të shihni të gjithë hapësirën, por nuk keni nevojë për shumë dritë nëpër korridore. Vendosni dritë aty ku ka më shumë rëndësi.

Nuk ka asnjë koment.

Shkruaj një koment