20 Apr

Shkaqet dhe zgjidhjet për ujin që vjen erë në rubinetin tuaj

Çfarë është kjo erë? Arsyet e zakonshme pse uji juaj mund të vijë erë

Nuk ka rëndësi nëse keni ujë rrjeti apo ujë pusi, kur uji kalon në rrjetin e tubacioneve, shumicën e rasteve të amortizuar, të ndryshkur e të vjetër, ai fillon dhe vjen nje aromë të çuditshme, shqetësuese për të gjithë. Mendimi juaj fillestar mund të jetë që uji i rrjetit apo i pusit është i ndotur, por ka një numër arsyesh pse uji i shtëpisë suaj mund të ketë papritur një aromë të keqe.

Megjithëse bakteret janë shpesh shkaku i ujit të ndotur, kjo nuk është e vetmja arsye pse uji mund të vijë erë apo të ketë shije të keqe. Reaksionet kimike, gjurmët e ngrira të mineraleve dhe materialet organike të prishura mund të shkaktojnë ndryshime në ujin tuaj. Më poshtë shohim disa nga aromat më të zakonshme të ujit, çfarë i shkakton ato dhe si të shpëtojmë ujin nga aromat e padëshiruara një herë e mirë.

Aroma: Vezë e prishur

Shkaku: Nëse uji që del nga rubinetet tuaj vjen erë si vezë e prishur, fajtori më i zakonshëm është bakteri i squfurit që ka gjetur rrugën e tij në furnizimin me ujë. Kjo erë e keqe zakonisht vjen nga mungesa e oksigjenit në një pus, i cili prodhon gaz sulfurik të hidrogjenit. Ajo gjithashtu mund të ndodhë si rezultat i reaksioneve kimike që përmbajnë squfur në ujërat nëntokësore.

Nëse e ndjeni erën vetëm kur përdorni ujin e nxehtë nga rubineti apo në dush, mund të jetë një reaksion kimik që ndodh brenda boiler-it tuaj, dhe jo nga furnizimi me ujë.

Zgjidhja: Meqë squfuri është një gaz i shkaktuar nga mungesa e oksigjenit në pus, mënyra më efektive për të eliminuar erën është instalimi i një sistemi ajri që kombinon oksigjenin e tretur dhe karbonin katalitik. Karboni katalitik konverton gazin në një të ngurtë dhe duke e filtruar atë. Ajo që nuk konvertohet në një masë të ngurtë absorbohet nga sistemi i ajrit.

Në mënyrë që të largoni totalisht aromën, duhet të largoni të gjitha përmbajtjet e sulfurit duke përdorur një oksidant, sic mund të jetë klorina. Sistemet e trajtimit të ujit mund të jenë një tjetër zgjidhje e mirë për të larguar aromat apo shijen e pakëndshme në ujë.

Aroma: Erë myk ose dheu

Shkaku: Nëse vëreni një erë të çuditshme si erë myku ose dheu (toke), kur përdorni ujin tuaj të nxehtë, ju mund të keni probleme me bakteret e hekurit në rrjetin tuaj. Megjithëse ky lloj bakteri nuk është i dëmshëm, mund të jetë një shqetësim pasi shpesh i jep një shije të keqe ujit. Bakteret e hekurit gjenden në ujë të pastër me nivele të larta hekuri. Përveç një ere të athët, mund të vini re edhe shenja në kaseten apo në tualetin tuaj ose në pajisje të tjera hidraulike në shtëpinë tuaj.

Bakteret e hekurit formohen kur hekuri dhe oksigjeni përzihen. Bakteret ushqehen me hekurin dhe krijojnë një përzierje për të mbrojtur veten. Kur bakteret vdesin, ato i japin ujit një erë të pakëndshmë.

Për shkak të temperaturës së ngrohtë, ngrohës i ujit në shtëpinë tuaj është shpesh terreni i përsosur për rritjen e baktereve të hekurit. Bakteret në një ngrohës uji mund shfaqin aromat e pakënshme kur hapni rubinetin tuaj.

Zgjidhja: Një mënyrë që ju mund të trajtoni në mënyrë efektive bakteret e hekurit është me një sistem kimik të klorit. Sistemet e klorinimit në lidhje me një rezervuar për mbajtjen e ujit për “kohën e vrasjes së baktereve” të përshtatshme do të reduktojnë në mënyrë efektive bakteret dhe do të ndihmojnë oksidimin e hekurit për filtrimin e duhur. Por në rastin konkret klori do të bëjë vetëm largimin e baktereve të hekurit por uji më pas do të vijë erë klor që mbetet i dëmshën për shëndetin, trupin apo lëkurën e njeriut. Zgjidhja më e mirë është instalimi i një Sistemi Trajtimi Uji nga Ecosoft që do të bëj të mundur largimin e baktereve të hekurit por edhe të klorit.

Aroma: Erë peshku

Shkaku: Shkaku kryesor që uji në rubinetin tuaj mund të vijë se era peshk, vjen nga materiali natyral organik që ka bërë rrugën e tij deri në rrjetin e shtëpisë suaj. Kjo erë është shpesh një tregues që mund të keni nivele të larta të kloramines, barium, ose kadmium.

Kloramina është një përbërës i klorit dhe amoniakut dhe përdoret për të dezinfektuar ujin nga bashkia. Ndërsa është e nevojshme për të hequr ndotësit e dëmshëm, ajo mund të krijojë një erë të fortë e të rëndë në ujin e rrjetit tuaj. Bariumi dhe kadmiumi janë metale natyrale që gjenden në depozita natyrore që mund të bëjnë rrugën e tyre në ujin tuaj si rezultat i mbeturinave të depozituara apo rrjetit të amortizuar. Ndonëse era nuk është specifike, ajo shpesh nënkupton praninë e baktereve ose ndotësve të dëmshëm.

Zgjidhja: Heqja e ndotësve nga rrjeti për ujë të pishëm është më efektive me ndihmën e Sistemeve të Trajtimit të Ujit nga Ecosoft që përmbajnë Reverse Osmosis (RO) si Sistemet Standard, Absolute apo P’URE. Këto sisteme të ujit të pijshëm në mënyrë efektive filtrojnë ndotësit e zakonshëm si bariumi dhe kadmiumi, së bashku me kimikate të tjera organike që mund të kontribuojnë në një erë të keqe në ujin tuaj të pijshëm. Filtrat e karbonit gjithashtu ndihmojnë për të përmirësuar aromën dhe shijen, duke ju lënë ujë të pastër dhe freskues sa herë që dëshironi.

Aroma: Erë zbardhuesi (ace) ose Era e pishinave

Shkaku: Problemet e ujit me erë zbardhuesi zakonisht vijnë nga shtëpitë me ujë rrjeti nga bashkia, sepse klori është shtuar manualisht në ujin publik për ta dezinfektuar atë. Shtëpitë e vendosura pranë një impianti shpërndarës mund të kenë nivele më të larta të klorit në ujë. Klori është i domosdoshëm për trajtimin e ujërave komunale, megjithatë, kur klori arrin ujin e shtëpisë tuaj, në thelb nuk është bërë asgjë më shumë se tharja e lëkurës dhe një aromë e shije e keqe e ujit.

Zgjidhja: Ju mund të hiqni lehtë klorin nga uji juaj i pijshëm me ndihmën e një Sistemi të Trajtimit të Ujit nga Ecosoft i cili instalohet në hyrje të rrjetit tuaj duke larguar aromën dhe shijen e klorit të hedhur në ujin që vjen në shtëpinë tuaj.

Ju gjithashtu mund të eleminoni erën e klorit nga uji juaj i pishëm me anë të Sistemeve RO nga Ecosoft si Sistemet Standard, Absolute apo P’URE të cilët me anë të filtrit të karbonit ju japin në çdo moment ujë të pastër e të freskët direkt nga rubineti juaj, pa shpenzuar me ujë me bidona.

Jepini shtëpisë suaj ujë të shëndetshëm dhe të pastër me Sistemet Ecosoft.

Është e rëndësishme të mbani mend se ndonëse aroma e ujit mund të jetë një problem, zakonisht nuk sjell një shqetësim shëndetësor. Për të qenë i sigurt nga është burimi i aromës së ujit tuaj, kontaktoni me një nga Specialistët e Ecosoft për të kryer një testim të ujit FALAS.

Nëse jeni gati për të eliminuar njëherë njëherë e mirë këtë aromë të bezdisshme nga rrjeti juaj i ujit, kontaktoni specialistët tanë për më shumë informacion mbi opsionet më të mira të trajtimit të ujit për nevojat dhe buxhetin tuaj.

Nuk ka asnjë koment.

Shkruaj një koment