09 Mar

Si të krijoni efekte të thjeshta, por profesionale të ndriçimit të jashtem

Krijimi i një dizain te jashtem ndriçimi për shtëpinë dhe oborrin tuaj mund të mos jetë në krye të prioriteteve tuaja, por ka disa arsye praktike dhe estetike për ta bërë këtë, qe nga rritja e sigurisë personale gjate nates deri ne sigurinë e pronës tuaj .
Keto jane disa këshilla të dobishme se si ju mund të krijoni efekte të thjeshta, por profesionale në kërkim të ndriçimit të jashtem pa qene nevoja per te punësuar një kompani dizaini ndriçimi për ta bere kete.

1. Si fillohet?

Gjëja e parë që ju duhet të merrni në konsideratë është struktura juaj e tanishme për ndriçimin e jashtëm. A keni lidhje ndriçimi ose dege te nevojshme tashme te instaluara ?

2.Zgjidhni cfare doni te theksoni.

Pavarësisht se ke doni te ndriconi fasaden ballore apo oborrin e shtëpisë tuaj, ju duhet të vendosni se çfarë dëshironi të theksoni në dizainin tuaj. A është peisazhi juaj,nje pemë e veçante , një shatervan apo ndoshta një zonë e oborrit? Në shumicën e rasteve, burimet e ndriçimit të jashtem janë të larta deri ne strehat e shtëpive.Nëse jeni te interesuar te ndriçoni vetem diçka të veçantë si pershembull një vendkalim, ju mund të gjeni një mënyrë efektive duke perdorur ndriçim toke apo një kombinim i dritave te larta dhe të ulëta për rezultate akoma më të mira.

3. Zgjidhni driten e pershtateshme.

Zgjedhjet tuaja për ndriçimin e jashtëm mund te janë kryesisht prozhektoret,spotet ose dritat e vendosura ne toke,por mund te jete dhe nje kombinim i të trejave në varësi se si ju doni të jete skema juaj e ndriçimit.Prozhektoret hedhin një rreze të gjerë drite të përshtatshme për të ndriçuar një zonë të madhe,nga ana tjeter spotet e kane rrezen e shperndarjes se drites me të ngushtë, zakonisht më pak se 45 gradë.Dritat te cilat vendosen ne toke janë më të efektshme përndricimin e vendkalimeve ose shtigjeve.
Me pas duhet te zgjidhni nëse doni ndricim LED, halogjen ose ndriçimin fluoreshent.
Llambat halogjene prodhojnë një dritë me intensitet me te larte dhe jane me te shndritshme dhe me te bardha se fluoreshentet. Ato gjithashtu përdorin më shumë energji elektrike dhe lëshojnë nxehtësi të konsiderueshme në krahasim me ndriçimin fluoreshent që prodhon shumë pak nxehtësi, duke i dhënë nje ndricim te ftohte.Ndriçimi fluoreshent është më pak i lirë dhe më efikas se sa halogjenet por llambat paraqesin një rrezik të mundshëm për shëndetin, nëse thyhen, sepse ato përmbajnë merkur,i cili është toksik.
LED, në anën tjetër, do të thotë më pak konsum energjie kjo e matur ne Wat (W) dhe jetegjatesi me te larte. Psh: Nje llampe inkandeshente që konsumon energji 50 W është e barabarte me një llamp led 7 W, pa ndryshuar cilesine e drites. LED është më i qëndrueshem dhe konsumi i energjisë është shumë me i ulet, 80 % me pak. Led mund të ndizet dhe fiket pa limit, pa shkurtuar jetëgjatesine e tyre. LED praktikisht nuk kane nevoje per mirëmbajtje,janë kundër tronditjeve dhe të pa prekshëm nga Vibracionet.

4. Zgjidhni ngjyren dhe temperaturen.

Një konsideratë e rëndësishme në hartimin e ndriçimit të jashtëm është temperatura , bashkërenduar ngjyra (CCT). Kjo është ngjyra e dritës prodhuar nga burim drite dhe është i matur në një shkallë të temperaturës të referuara si Kelvin (K).Sa më e lartë vlera e Kelvin e burimit te drites,aq më afër ngjyra e drites do të jetë me rrezet e diellit. Kur jeni duke blerë një llambë, vlera Kelvin do të shënohet në paketimin. Për shembull, në qoftë se ju dëshironi që të keni nje ndriçim ngjyrë blu, shikoni për llamba 4200K. Për një ngjyrë qelibar, zgjidhni llamba me një prodhim prej 3500K ose më të ulët, ndërsa 3500-4100K do të ju jap një ngjyrë të bardhë.

Per shembull per ndricimin e pemeve ose shkurreve sygjerohet një dritë 4200K, sepse ngjyra pak blu e drites e ben jeshilen te duket me e theksuar. Për çdo drite që ndriçon mbi gur ngjyre kaf do ju duhet nje drite 2700K qe ta theksoje akoma me shume ngjyren. Në qoftëse siperfaqja qe ndricohet ka ngjyrë të errët, të zezë apo gri, atëherë ju duhet të shkoni deri 4200K sepse bluja e ben grine dhe te zezen te duket me e plote.

5.Zgjidhni efektet qe doni te krijoni.
Kendi dhe përhapja e drites është e rëndësishme per te theksuar ate qe duam te ndricojme.
Kur jeni duke krijuar konfigurimin tuaj të ndriçimit, kini parasysh se spotet e shperndajne driten me nje kend 15 grade,prozhektoret e ngushte ofrojne 30 grade mbulim kurse ata me kend me te gjere nje mbulim prej 60 gradesh.
Nëse ju dëshironi të theksoni peisazhin para shtëpisë tuaj, rekomandohet përdorimi i prozhektoreve me ndricimin te drejtuar per poshte me kend 60 grade ne menyre qe te ndricohen te gjitha bimet ne oborr.
Nëse ju doni për të ndriçuar një kopesht apo rrugë në oborrin tuaj, ju mund të vendosni dritë brenda një pemë me drejtim poshtë mbi zonën e dëshiruar të përqëndrimit. Kjo është e njohur si downlighting. Moonlighting është një efekt i ngjashëm i cili arrihet me vendosjen e një ndricuesi te madh me shkëlqim verbues në një pemë te larte duke dhene efektin e Henes natyrale. Një tjetër efekt ndriçimi është silhouetting ky efekt fitohet duke e vendosur në qendër të vëmendjes një objekt, duke krijuar një sfond te ndriçuar. Kjo është ideale për të shfaqur nje skulpture ose nje objekt te vecante.
Gjithashtu duhet marrë parasysh mjedisi i fqinjëve tuaj. Dritat që janë të shndritshme nuk duhet te reflektojne direkt në dritaret e fqinjëve.
Kjo është një formë e ndotjes se lehte.
Nuk ka asnjë koment.

Shkruaj një koment