19 Feb

Si funksionojnë trajtuesit e ujit dhe pse ju nevojitet një i tillë

Pra, ju jeni lodhur duke u marrë me problemet e ujit të rëndë dhe keni nevojë për një trajtues uji … por çfarë do të thotë kjo?

Ka shumë arsye të mira për të zbutur ujin e shtëpisë tuaj pasi problemet e ujit të rëndë mund të shkaktojnë dëme në sistemin hidraulik të shtëpisë, si tek flokët dhe në lëkurën tuaj, si dhe duke e bërë edhe më të vështirë ta mbani shtëpinë të pastër.

Nëse do të instaloni një trajtues në shtëpinë tuaj për t’u kujdesur për këto çështje, mund të dëshironi të dini se çfarë po ndodh brenda tij.

Uji i fortë dhe uji i butë

Në shtëpinë tuaj vjen me shumë sesa thjesht ujë i pastër H2O. Cilësia e ujit ndryshon në varësi të vendit ku jetoni dhe nëse jeni duke marrë ujë nga rrjeti apo nga një pus privat. Të dy burimet janë të njohura që përmbajnë minerale që e bëjnë ujin të fortë.

Mineralet në ujë janë ato që e bëjnë ujin të konsiderohet “i fortë” ose “i rëndë”. Kalciumi dhe magnezi janë mineralet më të zakonshme që gjenden në ujë. Në mënyrë tipike, mineralet arrijnë atje, sepse ujërat nëntokësore do të kalojnë në shkëmbinjtë si gëlqerorë ose në metale, si hekuri dhe mbetjet udhëtojnë me ujin derisa të vinë në shtëpinë tuaj.

Këto solide të tretura mund të shkaktojnë një shtresë të hollë në çdo gjë, nga enët, tubat, tek elementët e ngrohjes të aparateve tuaja apo tek trupi juaj. Mbetjet e sapunit dhe bllokimi i gypave nga zmërçi zakonisht janë rezultat i ujit të fortë.

Trajtuesit e ujit heqin këto minerale të forta duke e bërë më të lehtë për të pastruar shtëpinë tuaj dhe rrobat tuaja, duke zgjatur jetën e pajisjeve që përdorin ujë.

Si bëhët më i butë uji i fortë – Procesi i shkëmbimit të joneve

Pra, si largohen mineralet si kalcium dhe magnezi nga trajtuesi i uji? Kjo është ajo ku shkenca e pabesueshme e trajtimit të ujit futet në lojë!

Trajtuesit e ujit përdorin një proces të quajtur shkëmbimi i joneve për të hequr mineralet si kalcium, magnez, hekur dhe mangan – duke i zëvendësuar ato me jonet e natriumit.

Jonet janë atome ose molekula që mbartin një ngarkesë pozitive ose negative sepse ekziston një çekuilibër mes elektroneve dhe protoneve. Kationët kanë një ngarkesë pozitive dhe anionet kanë një ngarkesë negative.

Kalciumi (Ca + 2), magnez (Mg + 2), hekuri (Fe + 3) dhe natriumi (Na +) janë të gjitha katione të ngarkuara pozitivisht. Megjithatë, natriumi ka një ngarkesë shumë më të dobët, e cila lejon shkëmbimin e joneve.

Procesi i shkëmbimit të joneve në zbutjen e ujit

Ndërmjetësit që përdorin trajtuesit e ujit janë shkëmbimi i joneve në rezinë ose zeolite, e cila është një mineral i veçantë inorganik që vjen në formën e kristaleve të vegjël.

Çdo element ose kristal zeolit ​​është ngarkuar negativisht dhe ka hapësirë ​​për të mbajtur jonet pozitive. Ndërmjetësi i freskët fillon duke mbajtur jonet e dobëta të natriumit të ngarkuar. Ndërsa uji i rëndë kalon nëpër depozitën e trajtuesit të ujit, kalciumi ose magnezi i ngarkuar me energji nxirret në ndërmjetës si një magnet. Meqenëse mineralet e forta kanë një ngarkesë më të lartë pozitive sesa natriumi, ata do të futen tek jonet e natriumit dhe do të zënë vendin e tyre.

Të gjithë mineralet e forta mbeten të bllokuar brenda rezervuarit të ujit, ndërsa H2O, me disa jonione natriumi, shpërndahen në të gjithë shtëpinë tuaj për përdorim. Jo më zmërç në shtëpinë tuaj!

Është e rëndësishme të mbani mend se uji i butë nuk është ujë i kripur, ai përmban vetëm një sasi të vogël natriumi për shkak të procesit të shkëmbimit të joneve.

Ju mund të pyesni se çfarë ndodh me mineralet e forta që janë bllokuar brenda rezervuarit të trajtuesit tuaj. Nëse të gjithë këto elementë ose kristale të ndërmjetësit janë plot me kalcium, magnez, etj, si mund të trajtohet më shumë ujë në të ardhmen?

Këtu ndodh pjesa e dytë e procesit të zbutjes së ujit: Rigjenerimi!

Rigjenerimi – Si e vazhdojnë punën e tyre trajtuesit e ujit

Rigjenerimi është se si një sistem trajtimi uji pastron dhe rimbush veten në mënyrë që të mund vazhdojë të ofrojë në shtëpinë tuaj ujë të butë.

Të gjithë trajtuesit e ujit do të vijnë me një lloj depozite magazinimi. Kjo është është hapsira ku do të shtohet kripa e trajtuesit të ujit. Uji shtohet në rezervuar për të krijuar një zgjidhje dhe shkëmbimi i joneve. Prandaj, ky komponent njihet si rezervuari i kripës.

Gjatë rigjenerimit, trajtuesi i ujit do të marrë zgjidhjen e lëngut në rezervuarin e zbutësit dhe procesi i shkëmbimit të joneve ndodh përsëri, vetëm këtë herë në të kundërt.

Materialet e vështira të kapura në rrëshirë (ose zeolite) lirohen dhe ndërmjetësi rimbushet me jonet e natriumit. Trajtuesi i ujit gjithashtu pastrohet dhe dezinfektohet gjatë rigjenerimit. Përfundimisht, uji që përmban mineralet e forta dhe mbetjet e tjera rrjedh nga sistemi.

Rigjenerimi si proces zakonisht ndodh gjatë natës kur e gjithë familja është në gjumë dhe askush nuk e përdor ujin.

A keni nevojë për një trajtues uji?

Disa njerëz mendojnë se trajtuesit e ujit janë një luks. Të tjerë mendojnë se janë të nevojshëm vetëm nëse keni një pus privat me ujë jashtëzakonisht të rëndë. Kjo nuk është mjaft e saktë. Nëse keni një pus, ndoshta do të keni nevojë për një trajtues uji, dhe ndoshta për lloje të tjerë trajtuesisht për të përmirësuar cilësinë e ujit.

Sidoqoftë, edhe njerëzit që jetojnë në qytet mund të kenë ujë të fortë që vjen nga uji i rrjetit. Bashkive u kërkohet të trajtojnë ujin nga papastërtitë, por nuk heqin mineralet e forta sepse ato nuk janë të dëmshme për shëndetin tuaj.

Shtëpia moderne varet nga uji i butë. Pajisjet me efikasitet të lartë nuk mund të funksionojnë siç janë projektuar kur vuajnë nga uji i fortë. Pjatalarëset dhe lavatriçet mund të përfundojnë me një jetëgjatësi shumë më të shkurtër për shkak të ujit të fortë. Nëse vini re një mbetje të sapunit në shtëpinë tuaj, nëse peshqirët tuaj janë të ashpër dhe të ngurtë, ose nëse keni ndonjë vështirësi në presioninin e ujit në dushin tuaj … mund të keni probleme të ujit të rëndë.

Nuk ka asnjë koment.

Shkruaj një koment